Плажове край Ксанти

Авдира

 

Авдира е морски курорт, разположен край Ксанти, а плажът му е удостоен със Син флаг за чистота и безопасност на морето край него.

 

Мандра

 

Плажът Мандра е на 6 км от село Мандра, близо до Авдира. Това е изцяло пясъчен плаж, дълъг три километра, награден със Син флаг за чистота и безопасност.

 

Най-впечатляващото е, че тук човек може буквално да ходи в морето, тъй като е плитко десетки метри навътре от брега. Това е райско място за децата – те могат да си играят спокойно и да си събират мидички от брега. На единия край на плажа има къмпинг с бийч бар и няколко частни вили. По-голямата част от плажа винаги остава празна.

 

mirodatouМиродато

 

Все още правещо първи стъпки в туризма, Миродато е посещавано главно от българи и турци поради близостта му до границите на двете страни. Крайбрежната ивица на Миродато (наречена още Скала Авдира), тъй като е най-големият плаж на областта Авдира, е дълга, широка и изцяло пясъчна.. Морето е много плитко и подходящо за малки деца. Има няколко бийч бара и таверни.

 

Мангана бийч

 

Двукилометров пясъчен плаж южно от Ксанти, носител на Син флаг за 2006, 2007,2011,2012,2013 и 2014 г., разположен в селски райо край Ксанти. Идеален за семейства и водни спортове.

 

Фанари

 

Село Фанари е красив и привлекателен крайморски курорт, богат на природни красоти , с комфортни и чисти плажове.

 

 

Сиромах човек, жив дявол, ама … никой не обича селските тарикати.

 

Именно тези няколко плажа – Авдира, Миродато, Мангана, Фанари и Мандра са най-близо до двата гранични пункта в Родопите – ГККП „Маказа” и ГККП „Златоград”. Сиромах човек – жив дявол – мнозина нашенци, предимно от близките до границата райони, започнаха да ходят за един ден до Бяло море..Групи от смолянско, кърджалийско, от Златоград и пр. пресичат границата с хладилни чанти натъпкани с провизиии напитки, плажуват цял ден и после се връщат, за да преспят у дома. Така пестят от нощувка, от храна, от такси за паркиране, чадъри и шезлонги (които са обичайни по българските плажове), от всичко. Наслаждават се на кристално чиста вода и ползва плажни съоръжения, като не е склонен от кумова срама да похарчи някое евро за фрапе или някоя напитка.

 
Нашенци вече припознават плажовете на Бяло море като своя територия и дори я маркират с маниерите си на поведение. През уикендите осъществяват истински десант в Гърция и най-малко 80% от колите в Миродато, Авдира, Фанари и Мароня са с българска регистрация – от Смолян, Кърджали, Хасково, Пловдив и Пазарджик. Причината е, че нашенските тарикати тръгват към Бяло море с хладилни чанти, натъпкани със сандвичи и напитки.

 
Чудно ли е тогава, че се появиха първите дискриминационни мерки. Най-невинната е, че при поръчка на кафе на българите се отказва безплатна бутилка с вода. Две седмици след първото предупреждение, че за ползване на шезлонг и чадър на плажовете в Северна Гърция минималната консумация на човек е три евро (фрапе и вода), собствениците на плажни барове забраниха внасянето на хладилни чанти и консумацията на храна и напитки, които не се продават в заведенията им. Или казано иначе, ползването на плажа е безплатно, но не и за българи.

 
На пръв поглед обидно, а и законът в Гърция го забранява. Но не си ли го просим сами със своята байганювщина?! Хората плащат концесионни такси, инвестират, поддържат, почистват, а ние – хоп, наготово! Казват, че собствениците на плажните заведения се дразнели не толкова от това, че българите не си поръчват нищо от бара, колкото от огромните количества боклуци, които оставят след себе си.

 
Изглежда, че много елементи в нашата „мила Родина”още не са дорасли за свободното движение на хора из Европа и би било добре, ако можеше да им се забрани да напускат границата, та да не правят експорт на българска простотия. Родният байганювски манталитет ни прави лоша услуга и тепърва гостоприемните гърци ще почнат да се цупят и да ни оплюват, така както и ние го правим помежду си, но хич не обичаме да ни го показват чужденците.

Белвю в Керамоти Керамоти апартмънтс Вила „Екселсиор“ в Керамоти Villa Bellevue, Керамоти Еднофамилни къщи в Керамоти