В околностите

Керамоти Кавала недалеч от Керамоти Тасос в близост до Керамоти Плажове около Керамоти

Керамоти

 

Кавала

 

Тасос

 

Плажове край Ксанти

 

В района край Ксанти се намират влажните зони на езерото Вистонида, лагуната Родопи и Порто Лагос и Делтата на р.Нестос, които предоставят възможност на посетителите да се насладят на рядко срещана красота, с която природата е дарила тези места. Фламинго, водни растения и редки видове птици живеят в хармония заедно.

 

Керамоти, Тасос, Кавала и Ксанти

 

Река Нестос

Нестос в близост до КерамотиРека Нестос ( Места) извира от Рила и има обща дължина 234 км, от които 130 км на гръцка територия. Реката преминава в Гърция в района на Драма и служи за граница между префектурите Драма и Кавала, а после – между Кавала и Ксанти. В продължение на двайсетина километра – от Ставруполи до Токсотес – тя преминава през през изключително живописната долина Стену Нестус и се влива в Егейско море срещу остров Тасос. Реката криволичи със своите меандри между стръмните, но обрасли склонове и създава привлекателна екосистема, в която се срещат над 500 вида растения и 210 вида животни.Можем да й се насладим, като плаваме с каяк или преминем пеша по една от най-прекрасните еко пътеки в цяла Гърция. През района може да се мине и с влак.

 

Очарованието на реката в района на теснините , се разкрива пред погледа на пътешественика, който прави своята разходка или излет в гората, следвайки пътеката от Галани до Комникос. А за любителите на кану-каяк и екстремните изживявания бихме препоръчали разклона Ставрополис-Токсотес.

 

Природолюбителите ще бъдат възхитени от прекрасните природни пейзажи в района, както и от многообразието на диви животни и птици.

 

 

Езерото Вистонида

Езерото ВистонидаПоредната легенда разказва, че разгневен от убийството на своя приятел Абдера, Херкулес прокарал канал и морето заляло низината. Така възникнало езерото Вистонида. Учените са на друго мнение. Според тях езерото е възникнало преди 5 млн. години и е приело името на древно тракийско племе. Езерото Вистонида представлява уникална екосистема, която се обитава от различни влечуги бозайници, птици и земноводни. В лагуната Порто Лагос могат да се посетят параклисите св. Николай и св. Богородица, построени на малки островчета и свързани към брега с мостове.

 

 

Делтата на р. Нестос

фламингоДелтата на р. Нестос се простира от Неа Карвали до Абдира. В района й се намира прочутата лонгозна гора Коджаорман. Макар и изсечена в голямата си част през 50-те години на миналия век, тя е запазила естествената си красота и е истински убежище за редки видове флора и фауна, в това число за над 300 вида птици.
От западната част на Делтата са се образували малки лагуни при Ератино, Агиазма, Керамоти и Монастераки, докато от източната част има пясъчни дюни. Към Делтата може да се подходи както от запад, откъм района на Керамоти, така и от изток, откъм Еразмио край Ксанти.

 

 

Древната Авдира

Според гръцката митология, Херкулес основал Абдира в чест на своя приятел Авдер, който бил убит от кръвожадните коне на Диомед.- царя на траките, живеещи между Родопите и Егейско море. В Авдира има археологически музей, от който може да се научи за древната история на градчето, което днес наброява едва 1200 жители.

Белвю в Керамоти Керамоти апартмънтс Вила „Екселсиор“ в Керамоти Villa Bellevue, Керамоти Еднофамилни къщи в Керамоти