Карнавалът в Ксанти

Интерес за влаки, озовал се в началото на пролетта в Ксанти, представлява провеждания по време на Сирни Заговезни карнавал. Всяка година през февруари или март Ксанти става сцена на пищен, колоритен и многообразен карнавал. В центъра на събитието са заложени местните традиции и фолклор, но ежегодно темата на карнавала се променя в зависимост от актуалните европейски и световни събития – политически, културни и социални. Едно е сигурно – идеята ще бъде реализирана с присъщия на гърците хумор. Карнавалът в Ксанти достига своята кулминация с провеждането на големия парад. Участниците в него дефилират върху празнично украсени платформи, на фона на силна музика и танци. За първи път събитието се организира преди близо век – през 1926 г. и оттогава традициите на честването му продължават до днес.

 

Xanthi CarnivalНад 200 000 души посещават ежегодно този карнавал – нещо, което човек трудно би могъл да си представи, като се имат предвид мащабите на Ксанти. Всичко се организира от общината и продължава две седмици. Този истински маратон на смеха и веселиетовключва парад, танци, фолклор, музика, представления на цветни платформи и многолюдни тълпи от хора. Десетки трупи и хиляди гости от близки и далечни градове и села на Гърция огласят калдаръмените улици на града, пеят и танцуват, скрити зад комичните и страшни маски. Карнавалните шествия през деня предават щафетата на вечерната забава, озарена от фойерверки и осветление, което съперничи достойно на приказно украсените коледни базари.. Карнавалното шествие завършва през нощта ( в неделя) с ритуалното изгаряне на символичното чучело Царос на брега на река Косинтос, придружено от фойерверки в небето.

 

ksanti carnavalСъпътстващи събития на карнавала, които стартират две седмици по-рано, са могобройни изложби, улични театрални представления и филмови прожекции. Настроението по време на Карнавала в Ксанти е приповдигнато, а шествията са много по-внушителни, отколкото бихте предположили за такъв неголям град като Ксанти. По време на карнавалните дни, шествието е съпътствано с различни културни събития – концерти, театрални постановки, музика и танци нощем, изложения, спортни събития и организирани игри през деня. Наред с това, местните търговци предлагат своите кулинарни изкушения и напитки.

Белвю в Керамоти Керамоти апартмънтс Вила „Екселсиор“ в Керамоти Villa Bellevue, Керамоти Еднофамилни къщи в Керамоти