Описание

Защо Ксанти?

 

Защото докато у нас все още върлува Малък Сечко, на юг от Родопите вече започва да мирише на пролет, стволовете на вишните са варосани, а в таверните на открито започва да става приятно и Ксанти – тази архитектурна атракция, се готви за поредния си пъстър карнавал по Сирни заговезни.

 

xanthi old townТози живописен гръцки град са намира в областта Източна Македония и Тракия и е сред историческите и културни центрове в района. Според легендите наблизо до днешния Ксанти в древността  Херкулес поставя основите на град, наречен Абдера, в чест на своя приятел Абдера, убит от хищните коне на тракийски владетел. Именно в Авдера са родени известните древногръцки  философи Демокрит и Протагор.

 

Преди столетие, по време на Балканската война, Ксанти попада за кратко в границите на България, но след края на Първата световна война  отново е присъден на великите сили на Гърция.

 

Днес Ксанти е съвременен град, здраво пуснал корени в миналото си. Каменните му къщи, здравите зидове и тесните калдаръмени улички на Стария град напомнят за най-добрите времена от ХVІІІ век, когато Ксанти преживява истински бум втърговията с тютюн. Градът е успял да запази старата си част и днес тя, без преувеличение, представлява истински открит музей на местната архитектура от онова време.

 

Уличките на града, лъкатушещи между големите каменни къщи, часовникът на централния площад и Градската галерия гостоприемно открехват вратите на миналото. Разположен в сърцето на модерния Ксанти, Старият град е сред най-запазените в архитектурно отношение в цяла Гърция и това от пръв поглед си личи по  многообразието на стилове, съхранени из старите квартали.

 

Ксанти - часовниковата кулаЦентърът на Ксанти е съсредоточен около часовниковата кула и встрани тръгват улиците, където можете да откриете свидетелства на забележителния строителен бум в  края на ХІХ и началото на ХХ век. В тези години на икономически разцвет със замах се изграждат впечатляващи имения – импозантникъщи, предимно собственост на тютюневи барони, църкви, хотели и обществени сгради. Именно от това време са постройките на общината и на общинските музеи, и галерии. Особено забележителен образец е сградата на Фолклорния музей. В тези знакови сгради евлияните на Европа си личи много, но само две-три преки встрани, в мюсюлманските райони, то почти отсъства.

 

Старият град е осеян с истински лабиринт от алеи. В него изобилстват магазини, заведения, и същевременно църкви, типични за Отоманския период и неокласически къщи. Днес Старият град на Ксанти е един от най-добре запазените архитектурни комплекси в Гърция.

 

 

 

xanthi4  xanthi1  IMG_4177-4

Белвю в Керамоти Керамоти апартмънтс Вила „Екселсиор“ в Керамоти Villa Bellevue, Керамоти Еднофамилни къщи в Керамоти