Екскурзии

Рафтинг по река Нестос

Река Нестос извира от планината Рила в България и пресичайки границата с Гърция, се превръща в една от най-големите и пълноводни гръцки реки, вливайки се в Егейско море край Керамоти – срещу остров Тасос. По течението й има тясно ждрело с многобройни меандри и почти отвесни брегове, пясъчни дюни и горски брегове с гъста лонгозна растителност. Ждрелото е хабитат на множество редки животни и птици, а от гъстите гори край реката се чува песента на хиляди птици. Дори и диви коне могат да се срещнат тук, а по скалите растат някои растителни видове, които се срещат само тук.

Rafting-sur-la-Dranse-6Nestos gorge 1Nestos gorge railway

Маршрутът започва от планинското селище Паранести. След получаването на оборудването и необходимите инструкции, търсачите на силни усещания биват транспортирани с джип или минибус до началната точка на рафтинг приключението. Общата продължителност на маршрута е 6-7 часа, като самият рафтинг продължава час и половина. Минимален брой на участниците: 4, възраст – минимум 11 години.

Колоездене край река Нестос

Стига да обичате колоезденето, маршрутът по източния бряг на р. Нестос, огласян от песните на хиляди птици и преминаващ през истински тунели, образувани от надвисналите клони на дърветата, няма да ви остави равнодушни. Маршрутът започва от с. Токсотес, на петнайсетина километра от Ксанти, близо до автомагистралата „Егнатиа Одос”. Оттам може да наемете необходимото оборудване и екипировка, както и да си вземете опитен водач. Маршрутът предлага разнообразни гледки. По средата на пътя до морето е предвиден малък пикник, а после пътят продължава край живописния бряг на река Нестос, която изпълнява своята вечна роля – да влее водите си в Егейско море и да създаде прекрасните пясъчни плажове край Керамоти.  Накрая участниците се връщат в изходната точка с кола, джип или микробус. Общото времетраене на маршрута е 5-6 часа, като от тях участниците прекарват три часа на велосипедите. Броят на участниците варира между 4 и 30 души. 

Порто Лагос, езерото Вистонида и град Ксанти

Маршрутът на еднодневната екскурзия започва с Порто Лагос, малко рибарско селище, разположено между езерото Вистонида и Тракийско море, в югоизточната част на префектура Ксанти. Биотопът на езерото Вистонида, второ по големина в Гърция, е известен далеч зад границите на страната. Повече от 200 вида диви птици обитават това място през зимата и привличат еколози от цял свят. На едно островче, насред езерото, е разположен метохът св. Николай,- функциониращ под егидата на монаси от Атон (Света Гора). Живописен пешеходен мост го свързва със сушата и става обект на хиляди фотографии от страна на туристите.

vistonida ag.nikolaosXanthi old town clean 1xanthi 2

После екскурзията продължанва в особено колоритния град Ксанти, отличаващ се с отлично запазена стара част и многобройни уютни кафенета, с ориенталска атмосфера и многобройни импозантни сгради от ХVІІІ и ХІХ век. Градът е осеян с източно-православни християнски църкви и многобройни минарета. Всяка събота в Ксанти се устройва голям пазар, който е една от туристическите забележителности на града. Тук още по отоманско време били предлагани най-различни стоки. Днес пазарът е запазил ориенталския си оттенък и наред с плодове и зеленчуци, тук могат да се намерят маслини от различни части на Гърция, дрехи и всевъзможни джунджурии. 

Екскурзията отнема 5-6 часа и се провежда от опитни водачи дори при наличие на двама желаещи.

Туристически преходи в Източна Македония и Тракия

Туристическите маршрути в Родопите, на север от Ксанти, изобилстват от живописни водопади, планински реки и девствени гори, пълни с редки животни и птици. Алтернативният туризъм тук предлага отлична възможност за непосредствен контакт с природата на Северна Гърция.

Родопите са няй-гъсто залесена планина в цяла Гърция и представляват истински ботанически рай, където се срещат около две трети от растителните видове в цяла Европа. Горите започват още в долината на р. Нестос (Места) и от езерата и лагуните на тракийското поле и достигат донай-високите части на планината. Тук растат повече от 200 редки растителни вида, от които около 15 се срещат само в Родопите и никъде другаде по света! Доверете се на някой опитен местен водач, изберете подходящ маршрут и се насладете на почти недокоснатата природа.

.

 

 

 

 

 

Белвю в Керамоти Керамоти апартмънтс Вила „Екселсиор“ в Керамоти Villa Bellevue, Керамоти Еднофамилни къщи в Керамоти